Çay İnsanı mısın Kahve İnsanı mı?

Ay valla ikisi de benim bebeklerim. Böyle soru mu olur ya! İnsan bu iki nimet arasında nasıl ayrım yapabilir! Ben ikisini de pek severim, hangisi teklif edilirse aşkla kabul ederim.
Çay dediğin;
  1. Halis muhlis Rize çayıdır. Gavurların earl greyi çay değil hoş aromalı çayımsı sıcak içecektir. Çayın Nirvana’sı Ayder’de nefis manzaraya karşı, içe oksijen çekile çekile, dost muhabbeti eşliğinde, bir dilim laz böreğiyle içilenidir. Bu imkanlara sahip olmayanlar için de odunla yanan semaverde demlenip açık havada içileni tavsiye edilir. Yok, o da yok bizde diyorsanız eğer demlikte (!), usulüne göre, ağır ağır demlenmiş taze çay, çaydır. Diğerleri sıcak içecektir. 
  2. Kaçak çaydır. Özellikle Güneydoğu’da yaygındır. Benim gibi doğma büyüme İç Anadolu insanıysanız ve genetik olarak bu çayı demlemeye yatkınlığınız yoksa uğraşıp çaydan soğumamanız, mümkünse gidip yerinde içip mest olmanız tavsiye edilir.
Kahve dediğin,
  1. Türk kahvesidir. Tartışmasız, net. İlk etapta közde, mangalda ya da külde bakır cezve içinde ağır ağır pişeni makbuldür. Olmazsa fincanda pişirilir, yine fevkaladedir. O da olmazsa yine bakır cezvede kısık ateşte de olur. Hiçbiri olmazsa Türk kahvesi makinelerinde yapılanları bile insanı kendine hayran bırakır. Yeter ki kahve iyi kavrulmuş, taze çekilmiş, içine hiçbir katkı maddesi (süt, şeker, damla sakızı vs.) almamış olsun. 
  2. Boşnak kahvesidir. Muhabbet ehlidir. Ben Türk kahvesini kupayla içerim. Daha azı kesmez beni. Ama abartırsanız çarpıntı yapar, mideyi ağrıtır, azı baş ağrısına iyi gelse de fazlası baş ağrısına sebep olur. Hah işte bunların hiçbiri Boşnak kahvesinde olmaz. Türk kahvesi gibidir; ama değildir. Bittikçe yenilenir. Bakır cezve içinde servis edilir. Yanında kulpsuz bir fincanla ve minik lokumlarla. Fincanın dibinde de yıldız vardır ki kulpsuz fincanı iki parmağınızla tuttuğunuzda ay ve yıldız gibi olur. Candır, içmekten çok üstüne uzun uzun konuşulasıdır. 
  3. Gavurların espressosu ve filtre kahvesidir. Yoklukta gider. Keyif işi değildir. 
Bunların dışındakiler ise kahve aromalı sıcak içecektir. Güzel olanları vardır; ama kahve değillerdir.
Çay da kahve de kendilerine ait birer kültüre sahiptir. Benim için birine “Çay mı, kahve mi” diye sormak, bir çocuğa “Anneni mi daha çok seviyorsun, babanı mı” diye sormak gibidir. Ama illa sorarsanız da bir acı kahvenizi içerim, haberiniz olsun ;)
---Turp---

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cuma Günü Uçmayan Kuş

Arz Ederim Sayın Seçmenim

İBADET İÇİN YARIŞIYORUZ, YOK MU ARTIRAN